De eerste weken in Sogndal - Reisverslag uit Sogndal, Noorwegen van Daniëlle Lommen - WaarBenJij.nu De eerste weken in Sogndal - Reisverslag uit Sogndal, Noorwegen van Daniëlle Lommen - WaarBenJij.nu

De eerste weken in Sogndal

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Daniëlle

28 Augustus 2009 | Noorwegen, Sogndal

Hallo iedereen!

Het wordt toch maar tijd om eindelijk eens mijn dagboek te gaan bijhouden. Ik heb nu al veel dingen gedaan hier, dus ik denk dat dit een lang bericht wordt;)

Ik zal maar met de eerste week beginnen.
We werden heel leuk opgevangen toen we in Sogndal aankwamen. De campus is heel leuk. Ik zit hier samen met Anouk en drie noorse meisjes. Al mijn klasgenoten zitten ook in deze campus of in de andere drie omringende campussen.
Zondag, de dag na de aankomst hadden we een kennismakingsmiddag. Dit was heel leuk, er werd veel informatie gegeven (over school en ook algemeen) en er werden wafels voor ons gebakken. Ik merkte al gauw dat ik goed met iedereen kon opschieten.
Mijn klas is totaal met 23 studenten, waarvan maar drie noorse studenten. Heel erg veel internationale mensen; Italia, Duitsland, Nederland, Engeland, Amerika, Australië, Spanje. En ook nog mensen van Afrika, Evguenia van Frankrijk, Marco van Zwitserland en Kawannga van Bali. Deze zitten niet bij mij in de klas, maar ze gaan wel veel met onze groep om.

Maandag, de eerste schooldag was introductiedag. ‘S avonds zijn we een stuk met een boot gaan varen over Sognefjord. (een na langste fjord ter wereld) Echt prachtig!
Dinsdag begonnen de lessen Noors. Die avond gingen we met de groep en een paar leraren naar een fish farm. Hier wordt allerlei vis gekweekt. We hebben er uitleg gekregen over de visvangst, het kweken van vis en het eten van vis in Noorwegen. Ook was er een heerlijke bbq; zalm met uitjes en crème erin en een uitgebreide salade.
Die woensdag hebben we na de noorse les internationaal moeten koken. Dit was erg leuk! Ik, samen met Ruud, Jessica, Louiza, Anouk en Marco hebben als Nederlands gerecht het dessert gemaakt; Pannenkoeken met ijs, warme chocoladesaus en veel fruit. We hebben ons menu in het Noors moeten presenteren voor de leraren en buddies die ook van de partij waren!
Aangezien de uitspraken van ons niet zo denderend waren werd er veel gelachen. Het was een heel geslaagd eten: 7 gangen menu:P
Die week heb ik met een paar mensen uit mijn klas in het fjord gezwommen. Dit was echt ijskoud!! Ik had niet verwacht dat het zo koud zou zijn, het is rond de 15 graden, maar dit valt vies tegen… In het water kreeg ik bijna geen lucht meer dus ik ben er meteen weer uit gegaan. Een paar gekken uit mijn klas (-> de Nederlanders weer natuurlijk, behalve ik) bleven er best lang in, met als resultaat dat ze wat blauwig van kleur waren geworden.. haha.

Ik kan heel goed met de mensen uit mijn klas opschieten.
Zoiets iedere dag doen we wel wat. De eerste week kwam Jessica vaak op bezoek en waren we melig aan het doen samen met Anouk. We gingen happy hardcore liedjes en Nederlandse muziek zingen. De anderen (ook de in de andere campussen) konden ons horen:P
Met Jessica had ik die week ook samen een lekker etentje gemaakt; o.a. frietjes in de oven whaha!

De eerste woensdagavond ben ik met een paar klasgenoten naar Meieriet, het studentencafé hier in Sogndal gegaan. Omdat de danszaal niet open was hebben we ons geamuseerd met spellen doen (mikado).
Daarna zijn we naar het park gegaan hier in Sogndal. Er zijn twee grote trampolines, die zijn kei gaaf! We waren er heen gegaan en de hele klas ging erop springen! Vooral moest iedereen lachen om de jongen uit Bali; Kawannga. Hij is héél grappig en kon niet omhoog komen op de trampoline. Hij deed heel grappige geluiden roepen van schrik. We konden niet meer van de lach.
Vrijdag hebben we mee gedaan aan een quiz in Meieriet. De quiz was moeilijk want het waren allemaal vragen die we niet zouden kunnen weten (over Noorwegen:P) Gelukkig waren er wat noorse studenten die ons konden helpen. Dankzij een meisje hebben we de quiz en dus snoep gewonnen. Ook kregen we tabak voor in de mond te plakken (wat hier heel hip is). Een noor hebben we blij gemaakt met de tabak. Haha

Die zaterdag zijn Christina, Ruud, Jessica en ik de berg die achter onze campus ligt omhoog geklommen. Het is een best steile berg en we hadden het er niet makkelijk mee. Zeker niet omdat het telkens aan het regenen was. Gelukkig zijn we gewoon doorgegaan en hebben we het gehaald. Ik merk, hoe meer ik de bergen in ga, hoe makkelijker het klimmen gaat!
’S Avonds zijn we uit geweest in het studentencafé Meieriet. Van te voren hebben we ingedronken in Meieriet. Meieriet heeft een zitgedeelte (chillen/spellen/lezen), een zaal (voor bandjes/dj/dans) en een ‘vorspiel’ gedeelte. Vorspiel, zo noemen ze dat hier is het indrinken. We kunnen onze eigen drankjes dan mee brengen en gezellig met een groep daar zitten. Nu begrijp ik waarom dat er ook een ‘nachspiel’ is: Helaas sluit alles (zelfs in het weekend) al om 2.00 uur.. Het uitgaan begint dus ook wat eerder, en het is ook fijn om de dag erna fit te zijn (zeker voor de vele hiking tochten die we op zondagen doen…)
Na Meieriet zijn we naar Soho gegaan. Soho is een discotheek, ik was blij dat die er is, want ik dacht dat Meieriet het enige was wat er hier is. Het was heel gezellig. De hele klas was op de danszaal aan het dansen!
De dag erna, zondag zijn we naar een berg geweest aan de overkant van Sogndal. Ik weet de naam even niet. Die berg was niet heel steil, maar wel de laatste stukken waren goed klimmen. Na ongeveer 3 uur waren was pas boven. Het was 6,5 km omhoog lopen en 6.5 km terug. De berg was 1100 meter hoog. Het uitzicht viel helaas tegen, want er waren ontzettend veel wolken en regen. Het was daarom erg zwaar en ook ijskoud op de top… Toch was het evengoed geslaagd, helaas heeft niet de hele groep het gehaald.

Maandag vorige week zijn de echte lessen van ‘from mountain to fjord’ begonnen. Dinsdag hebben we een algemene introductie gehad over het onstaan van de aarde, de ijstijden, het vormen van bergen en wat ecologie.
Woensdag was er karaoke in Meieriet. Dit was heel leuk!! Jessica, Anouk en ik hebben ook gezongen; het nummer van oasis met wonderwall. Miriam (klasgenootje) heeft het opgenomen met haar camera. Iedereen deed heel leuk mee! De noren waren heel dronken, het valt me op dat die hier echt veel drinken (ook al is het mega duur, ze drinken gewoon heel veel in..) 1 noor was zo dronken dat hij bij Ruud op de schoot ging zitten en erna op de grond in slaap viel. Iedereen heeft zich kapot gelachen. Op een begeven moment vloog het bier overal rond, het was echt heel grappig om te zien.

Donderdag en vrijdag zijn we naar Sognefjellet gegaan (Jotunheimen). Hier liggen de hoogste bergen van noordelijk Europa. We hebben er een glacier beklommen met spikes onder de schoenen (van die ijzers, waarmee je over het ijs kan lopen). Het was echt super vet. We zijn ook tussen de opengespleten stukken gegaan. Dit was echt heel mooi, ook het uitzicht op de andere bergen die met sneeuw en ijs bedekt waren. De weg naar de glacier was een stuk lopen. Hier kom je veel stapels stenen tegen. (Ze zeggen dat wie een steen aan zo’n stapel toevoegt in Noorwegen zal terugkeren.) Je ziet ook verschillende vormen stenen, onderaan grote zware stenen en bovenop stenen van verschillende maten die worden neergelegd door mensen die op die plaats zijn geweest. Ik heb al op verschillende stapels een steen erbij gelegd haha.
Het overnachten in Jotunheimen was erg grappig. Samen met de studenten van de opleiding science, sliep onze klas in een houten krakke (maar gezellig) hotelletje. Ik sliep in de bovenste etage aan de hoekkant van het hotel. Die nacht was er heel veel wind en het bed rammelde helemaal. Ik sliep met Christina in het stapelbed (ik boven). We konden maar niet slapen want we waren bang dat het bed zou instorten haha. Er was ook veel kabaal, want de wind sloeg precies tegen de kant waar wij sliepen…
Het diner daar was heel grappig, want er zaten een paar noorse studenten tussen ons in. Aangezien ze zo ontzettend droog en nors zijn, waren Christina en ik ze aan het opvrolijken. Een jongen aan tafel keek telkens recht naar beneden (niet naar zijn bord!!) dus wij kregen de slappe lach… Ja het was heel gezellig! Haha.
Die vrijdag zijn we nog een keer de glaciers opgegaan. Daarna zijn we naar grotten gegaan. Ik wilde er zeker ingaan. Ze hadden ons wel gewaarschuwd voor de heel krappe ruimtes… Toen we er aankwamen schrok ik van de ingang waar je voor op de grond moet zitten en in moet kruipen.. Ik ging erin, maar ik zag bijna niks aangezien mijn zaklamp veel te weinig licht gaf. We moesten een touw vast houden en volgen. Toen ik zag dat ik helemaal moest gaan liggen om verder te gaan kreeg ik het heel benauwd, ik ben er toen toch maar snel uitgegaan door een open gat naar buiten haha…
Die avond was er een feest van een buddy van ons, Arlen. Het was heel grappig want toen we aankwamen waren er een stel noren die heel dronken waren en domme maskers ophadden. We hebben ons kapot gelachen. Daarna ben ik met Belinda, Louiza, Marco en nog een paar anderen naar Meieriet gegaan. Het regende super hard, samen met Belinda hebben we in de plassen gesprongen onderweg naar Meieriet. Belinda komt uit Australië, is al 28 maar een zo leuk en mega druk meisje. Iedereen lacht altijd heel veel met haar.

Zaterdag vorige week was er buiten bij school een optreden van een paar dj’s. Omdat het saai was hebben we film gekeken bij Belinda, Christina en Ekkie in het huis. Toen zijn we naar Meieriet gegaan waar ook dj’s kwamen. De muziek was best vet! (house en coole beat erin)
Het was een geslaagde avond!

Zondag was Mohammed jarig, waar we hem van kennen weet ik nog steeds niet. Hij is in ieder geval aardig en gaat vaker met de groep mee uit. Hij had ons uitgenodigd om bij hem te komen bbq-en. We zijn in een veld gaan zitten, met uitzicht op het water & de bergen. Hier hebben we een vuurtje aan gemaakt en het eten zelf klaargemaakt. Jessica, Christina en ik hebben als verassing voor de verjaardag wafels en pannenkoeken gebakken als dessert. Tijdens de bbq hebben we frambozen geplukt en dit voor bij het dessert erbij. We hebben veel gelachen en het was heel leuk. Hierna zijn we weer film gaan kijken met zijn allen.

Nu ben ik eindelijk aan deze week aangekomen…
Deze week zijn we begonnen met de lessen over limnologie van meren en rivieren. Maandag zijn we een rivier afgelopen, richting een glacier. In deze rivier hebben we allerlei metingen gedaan (o.a naar nutrienten, sediment, troebelheid, waterstroming). Dinsdag zijn we naar een meer gegaan en hebben we ook metingen gedaan en waterproefjes genomen. Ook hebben we met netjes dieren moeten vangen (kei leuk haha!!). We hebben ook met een bootje metingen moeten doen op het meer. Het was heel grappig, want de boot was heel onstabiel, gelukkig zijn we niet omgekiept. Het waren twee vermoeiende maar leuke dagen. Woensdag hebben we in het laboratorium gewerkt om alles te analyseren. We willen nu een beeld krijgen hoe het systeem van alle wateren hier werkt. (processen van de meren, rivieren, de fjorden, de zee..)

We kunnen ons voor verschillende groepen activiteiten inschrijven. Gisteravond was er een bijeenkomst van de outdoor-group. Hier heb ik me voor ingeschreven. We gaan met deze groep diverse leuke sporten doen, zoals raften, skiën, hiking…
Ook heb ik me bij de dansgroep ingeschreven. Er was woensdagavond een optreden van de dansgroep in de Meieriet. De dansen zijn divers, maar ik leer met name hiphop.
Er was in de Meieriet ook een quiz en Ruud, Kawannga & Belinda deden mee. Helaas wist Ruud niet bij het bier proeven welke biersmaken het waren (waarvan2 vd 3 nederlandse biermerken!!!) en ze waren verloren. Evengoed was het heel gezellig. Het uitgaan is hier altijd leuk op woensdagen, zaterdagen en soms op vrijdagen ook.

Vandaag gaan we naar het strand en gaan daar ook metingen doen. We hebben komende tijd heel veel veldwerk aangezien het nu nog te doen is (i.v.m. de nog wel ok temperatuur!). Nu kan ik nog genieten van de dunne winterkleren haha, binnekort kan ik toch wel extra moeten gaan aan doen…
Vanavond gaan we Miriam’s verjaardag vieren (meisje uit mijn klas).

Op hyves zet ik mijn foto’s! Dus dan moeten jullie naar deze site voor de foto’s:

www.dani--l.hyves.net

Hopelijk vonden jullie het leuk om mijn verhaaltjes te lezen!

Tot chats, mails & skyps!

Kussssjes Danielle

• 28 Augustus 2009 - 12:03

Fre:

Ha gedaante
    Yeah, ik heb de eer om als eerste te reageren!:D(droog)
    Fijn dat je het zo naar je zin hebt daar! Je schrijft het ook zo...levendig haha Leuk om te lezen. Gelukkig is er geen lawine naar beneden gekomen door jullie zangkunsten:p Had ik je nog kunnen uitgraven. En die overnachting in Jotunheimen lijkt me ook te grappig haha.Ik heb je foto's nog niet bekeken maar dat ga ik zo ff doen.
    Veel plezier en ik ben benieuwd naar je volgende verhalen.
    x Fre

• 29 Augustus 2009 - 08:54

Pappa.:

Hallo Danielle. Ik heb je uitgebreide verslag gelezen. Hartstikke leuk, en zo te horen gaat het goed. Ook leuk dat je zoveel studenten uit de hele wereld leert kennen, een smeltkroes van internationale culturen en talen. daar kun je ook weer veel vrienden aan overhouden. Hartstikke leuk. Doe je best maar met je opleiding Ecologie. Wie weet misschien zie je wel wolven en beren, dat lijkt me erg mooi. Hier gaat alles zijn gangetje. Het weer is goed en in de zaak is het behoorlijk druk. Marina verkoopt complete slaapsystemen, en ik meestal de losse matrassen e.d. ha, ha. Met opa gaat het redelijk, alleen erg eigenwijs. Voor de rest alles o.k. doe je best, en ammusser je maar. Ook nu weer zeg ik: Prachtig dat je deze opleiding hebt gekozen. Ecologie: SUPER VAK, en ik maar bedjes verkopen, ha, ha.
    Maak er maar een mooie tijd van in Noorwegen. Doe je best, en sluit je aan bij het Internationale leger van Wetenschappers en Natuurbeschermers. Daar kunnen we er nog heel veel van gebruiken. Moeder aarde moet overleven.
    Tot horens op skype.
    Groeten aan je medestudenten.
    WITTE RAVEN ZET M OP.

• 01 September 2009 - 11:20

Charlotte:

Heey Dani!

So he wat heb je al veel meegemaakt! Super leuk om te lezen! Ik heb ook je foto's al bekeken op hyves. Echt sjiek! Die outdoor-sporten vind ik echt iets voor jou..haha. Je leert op deze manier ook heel veel mensen kennen. Dat is wel leuk lijkt mij, allemaal die verschillende culturen en mensen bij elkaar. Zo te lezen heb je gelukkig je draai al goed gevonden in de groep. Maar ik had ook niet anders verwacht...

Hier is ook alles okeey! September is begonnen en het regent hier ook meteen...dat is wel minder. Van het weekend ga ik kijken naar de knaster-cross. :P
    Jp gaat daar met een paar vrienden aan meedoen. ben es benieuwd. Maar moet natuurlijk ook beetje interesse tonen in de hobby's van mn vriendje.
    En ik ga nog shoppen in Mestreech!
    Verder geen plannen. Vrijdag gelukkig es vrij!!

Veel plezier nog daar, en tot op msn, hyves...

xxx Charlotte

• 02 September 2009 - 12:42

Anniek:

Hey Dani,

Zag dat je weer nieuwe foto's erop hebt gezet. Echt super leuk!!

Zie alweer nieuwe gezichten. Je maakt weer heel veel nieuwe vrienden daar. Zag dat je ook al bent begonnen met sporten. Voleyballen, frisbeeen enzo. Kon je niet wachten tot het dansen en de outdoor sporten begonnen :P

Had je laatst gevraagd of je al veel dieren had gezien. Zie op de foto's niet alleen geiten maar ook dat je al verschillende 'beestjes' hebt gevangen. :D

Heel veel groetjes

xx Anniek

• 03 September 2009 - 10:01

Pappa:

Hallo Danielle. Ik heb de photo s nog eens helemaal bekeken. Hartstikke leuk. Ik geloof absoluut dat je je in Noorwegen ook goed ammuseert, net als in Curacau. De opleiding die je daar doet aan de Universiteit lijkt med ook erg leuk en afschuwelijk interessant. Leuk ook de photo waar jullie allemaal met de verschillende nationaliteiten aan tafel zitten, zwart en blank samen, super. Dat zou Nelson Mandela moeten zien, hij zou op zijn hoge leeftijd een vreugdedansje maken, weet ik zeker, en Pieter Botha de voormalige President van Zuid- Afrika ten tijde van de Apartheid zou er een puntje aan kunnen likken.
    Desmond Tu- Tu zou ook een gat in de lucht springen. Hartstikke gaaf allemaal. Goed ik sluit af en ga weer bedjes verkopen. Groet uit The Netherlands, en Witte Raven zet m op, en pluk de dag, carpe diem.
    Tot hores en tot schrijfs.